Пореден ден с високи температури и жълт код в почти цялата

...
Пореден ден с високи температури и жълт код в почти цялата
Коментари Харесай

Работа в жегата: Какво може да изискате от работодателя си?

Пореден ден с високи температури и жълт код в съвсем цялата страна. Как рисковите жеги се отразяват на тези, чиято работа изисква да са на открито и в най-жарките часове?

35 градуса бяха регистрирани през днешния ден към 16 часа във Велико Търново. От ХМО станцията в града прецизираха, че в последно време ходът на повишаване на температурите продължава докъм 18 и 19 часа. В

И през днешния ден температурите там ще бъдат към и над 40 градуса

Все още обаче сме надалеч от рекордните 41 градуса измерени на днешната дата през 2007 година За хората, които поставят труд навън даже и измерените през днешния ден стойности са сложни за превъзмогване.

Инженер Сафе Джибиров се занимава с дърводобив. Заедно с служащите си е на терен и зимата при минус 25 градуса, и лятото - при плюс 40-45.

Пясъчните частиците от Сахара ще доближат Югозападна и Западна България в сряда, четвъртък и петък

" Никой не ни пита по какъв начин устоявам, просто работим. Ето днешния ден примерно сме тръгнали в 6 часа в гората, а сега към този момент е най-големия зной 13 часа - 40 градуса, продължаваме, тъй като е призната поръчката ", сподели той.

Спасяват ги паузите на сянка в гората и скритата там вода от сутринта.

При същите условия се трудят и строителите. Различни са единствено похватите за оцеляване в жегите.

" Опитваме се заран да работим от Запад, а следобяд от Изток. Това е, различен метод няма. Много вода ", сподели Милен Райков.

Той е умрял от топлинен удар

От инспекцията по труда припомнят, че при оранжев и червен код за опасни горещини работодателите са длъжни да съблюдават рекомендациите.

" Промяна на работното време за да се избегне полагането на труд в най-топлите часове. Също по този начин смяна на типа на работа. Приоритетно следва да им се обезпечава питейна вода и други питиета за възобновяване на топлинния баланс ", заяви Розалина Стефанова, която е шеф на Дирекция " Инспекция на труда " -Велико Търново.

За това алармираха фенове на bTV

Досега в Инспекцията по труда във Велико Търново е постъпила единствено една тъжба за неспазване на рекомендациите, и тя касае труд в закрито помещение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР